Mitä sitten oletkaan toteuttamassa, tarvitset suunnitelman. Hyvä suunnitelma perustuu realistiseen näkemykseen lähtötilanteesta. Mikäli et ole yksin toteuttamassa hanketta, tarvitaan työryhmän yhteinen ymmärrys lähtötilanteesta ja toteutettavasta muutoksesta. Ratkaisujen ei tarvitse olla yksimielisesti hyväksyttyjä, yhteisesti jaettu näkemys tilanteesta, muutoksen tarpeesta, riskeistä ja mahdollisuuksista riittää.
Yhteinen ymmärrys syntyy, kun kaikki ovat saaneet sanotuksi, miten tilanteen ymmärtävät, mitä eivät ymmärrä ja mitä haluavat ymmärtää. Tärkeää on tuoda esiin, mitä ryhmän jäsenet olettavat ja mitä he pelkäävät.
”Tärkein läksy, jonka olen oppinut pitkän elämäni aikana, on se, että ainoa tapa tehdä ihmisestä luotettava, on luottaa häneen, ja varmin tapa tehdä hänestä epäluotettava on epäillä häntä ja osoittaa se hänelle.”
Henry L Stimson
Yhdysvaltalainen poliitikko
Luottamus syntyy pienistä arkisista hetkissä joka ikinen päivä. Luottamusta voi kuvata ihmissuhteiden liimaksi niin työssä kuin siviilissä. Ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi ja voivat elää ja tehdä töitä yhdessä. Työyhteisössä luottamus johdon näkemykseen ja esihenkilöiden toimintaan luovat mahdollisuuksia menestyä. Luottamuksen kadotessa kaikki on vaakalaudalla, ja se aiheuttaa turvattomuutta, epämääräisyyttä, väärinkäsityksiä sekä konflikteja
Helppoa – vai mitä? Eihän yhteisen näkemyksen luomiseen tarvita kuin vahvaa persoonaa, osaamista ja järkipuhetta sekä hyvät powerpointit ja excelit. Ehkä jotain voisi lisätä. Luottamus on ihmissuhteiden liimaa, joka saa aikaan turvallisuuden tunnetta ja helpottaa yhdessä työn tekemistä. Erityisen tärkeää on voida luottaa omaan pomoon.
Ensivaikutelma ihmisestä tai asiasta syntyy nopeasti, ja se vahvistuu havaintojemme mukaan koko ajan. Sitä on hirveän vaikea muuttaa, mutta mahdotonta se ei ole. Luottamus puolestaan rakentuu hitaasti ja sitä edesauttaa ennakkoluulojen hälveneminen. Aikaikkuna luottamuksen rakentamiseen on pieni, joten aikailla ei saa. Ihmiset on saatava puhumaan avoimesti ja suoraan, ja jokainen on saatava mukaan.
Työtä tehdessä on tärkeää voida luottaa, että jokainen osaa asiansa ja hoitaa hommansa hyvin ja ajallaan. Luottamuksen ilmapiirin vallitessa työnteko sujuu hyvällä fiiliksellä. Jokainen omistautuu käsillä olevaan tehtävään ja tekee parhaansa kaveriensa auttamiseksi.
Luottamuksen rakentaminen vaatii, että olemme samalla kartalla ja että käytämme samaa taajuutta. Tarvitaan siis tunneälyä, eli työkaverien tunteiden ja uskomusten ymmärtämistä ja kiinnostuksen osoittamista. Kuuntelun taito sekä avoimuus ovat avainsanat. Joskus se tarkoittaa, että joudutaan käsittelemään myös vaikeita asioita. Keskinäinen luottamus auttaa tässäkin, eikä kenenkään sallita poistua tilanteesta herne nenässään. Asiat asioina.
25.11.2024
Rauno Haapanen ja Sami Kesäjärvi
Kirjoittajat ovat Mastery Labelin partnereita